Haaveile, visioi ja unelmoi

Toinen kahvikuppi


Lyöttäytykää yhteen haaveilemaan! Minkälaisia visioita teillä on yhteisestä kahvilastanne? Nyt on tärkeää laajentaa käsityksiä ja kerätä tietoa. Seuraavat tehtävät auttavat teitä ideoinnissa. Ennen kuin siirrytte käytännön suunnitteluun, tehkää yhteisiä päätöksiä toimintaperiaatteista ja kahvilan musiikillisesta ja esteettisestä tyylistä.



Yrittäjyyskurssi

TEHTÄVÄ 1 (kesto noin 2 oppituntia)

KAHVILAN LIIKEIDEAN HAHMOTTELU

  • Kahvilan liikeidea: Liikeidea eli yrityksen perusajatus vastaa kysymyksiin mitä, kenelle, miten ja millä imagolla. Pohditaan ryhmässä millainen kahvila voisi olla ja milloin se voisi toimia (yksi päivä, viikko tai jokin muu aika). Tarkistetaan samalla, milloin seuraava ravintolapäivä on (sopiiko aikatauluun) ja pohditaan millaisia koulun tapahtumia on tulossa. Koko vuoden yrittäjyydestä lisätietoa:

 RUUTIA EI OLE PAKKO KEKSIÄ ITSE UUDELLEEN...

  • Kotitehtävänä jalkaannutaan kaupungille tutkimaan erilaisia kahvilakonsepteja. Kahviloiden asiakaspalveluun kiinnitetään huomioita. Huomiot ja kokemukset kirjataan oppimispäiväkirjaan. Jokainen vierailee vähintään yhdessä kahvilassa.
  • Haastatellaan kierroksen aikana vähintään yhtä kahvilayrittäjää englanniksi (tarkemmat tiedot löydät englannin kurssikuvauksesta)

TEHTÄVÄ 2 (kesto noin 1 oppitunti):


KILPAILUIHIN OSALLISTUMINEN


Yritys hyvä

Yhdysvaltain lähetystön yritysideakilpailu

 

Musiikki

ERILAISIA MUSIIKKIKAHVILOITA (1-2 oppituntia)
Tässä tehtävässä kartoitetaan, millaisia mahdollisuuksia musiikkiohjelman toteutukselle kahvilassa on olemassa. Tarkoituksena on visioida ilman toteuttamispaineita erilaisia musiikkikahviloita, miettiä kunkin erityispiirteitä ja vaatimuksia, ja päästä lähemmäksi omaa unelmakahvilaa.
  • Keksikää kolme erilaista otsikkoa kahvilassa järjestettävälle musiikkihetkelle. Otsikosta tulee käydä ilmi tilaisuuden teema tai tyylilaji. (Tietty musiikkityyli (etno, punk, klassinen), ulkomusiikillinen teema (rakkaus, joulu, kärsimys).)
  • Laatikaa kunkin otsikon alle kestoltaan 20-30 minuutin mittainen, teeman mukainen soittolista. Koska musiikkia ei vielä ole olemassa, kuvitelkaa kappaleiden nimet, teemat ja tyylilajit. Olkaa kritiikittömiä ja kaikkivoipaisia. Tämä on se vaihe, jossa kaikki on mahdollista.
  • Miettikää kunkin teeman tunnelmaa ja erityispiirteitä, esityksen draaman kaarta, mahdollisia juontoja, ulkomusiikillisia asioita (asuja, visuaalista ilmettä, mitä kahvilassa ehkä tarjottaisiin?)
  • Laatikaa nämä kolme eri suunnitelmaa ryhmänne kanssa jakamaanne Google Driveen.  
Esitelkää (markkinoikaa) erilaiset ohjelmalliset kokonaisuudet muulle ryhmälle. Antakaa palautetta. Ehdotelkaa parannuksia.

 

Kuvataide

TEHTÄVÄ 1

ARKKITEHTUURIKÄVELY
(kesto arviolta n. 3 oppituntia)
Kävelykierros tulevan musiikkikahvilan ympäristössä (pienryhmässä tai parin kanssa)
  • Etsikää esimerkkejä arkkitehtuurin eri tyylikausista, ja dokumentoikaa niitä portfolioon kuvallisesti selventävän kuvatekstin kera. Miettikää portfoliossa myös, mitä tyylejä kierroksella EI löytynyt ja miksi niitä ei löytynyt. Miten luonnehdit ympäristön rakennuskantaa ja sen kaupunkisuunnittelua yleensä? Miten kuvailisit rakennetun ympäristön ja luonnonympäristön välistä suhdetta alueella?
Ennen kävelykierrosta perehtykää arkkitehtuuriin, kaupunkisuunnitteluun, ympäristökokemuksen merkitykseen ja ympäristöestetiikkaan lukemalla Kuvataide, visuaalisen kulttuurin käsikirjan sivut 213-225.


Kansallisromanttinen arkkitehtuuri. Katajanokka, Helsinki. (kuva AV).

Kiinnittäkää kävelykierroksella samalla huomiota alueen tunnelmaan, maisemaan, sen tuoksuihin,väreihin ja ääniin. Muistuttaako jokin erityinen paikka jostakin jo melkein unohdetusta, tuleeko jokin tarina, elokuva tai laulu mieleen? Jos tulevan musiikkikahvilan paikka ei vielä ole tiedossa, etsikää kierroksella sille sopivaa paikkaa.


Kerätkää yhdessä kuvia visuaalisesti kiinnostavista kahviloista. Internetistä löytyy kuvahaulla vaikka kuinka paljon kuvia kahviloista eri puolilta maailmaa.

  • Perustakaa yhteinen Pinterest-tili, johon keräätte ja lajittelette kuvia erilaisista kahviloista netistä. Lukekaa huolella Pinterestin säännöt, enne tilin perustamista. Liittäkää tilin linkki portfolioon.
Miten edetään ideoista konkretiaan? Kun visiointivaihe on valmis, on yhteisten päätösten aika:
  • Minkä tyyppistä musiikkia on tarkoitus esittää, miten se vaikuttaa kahvilan ulkonäköön?
  • Minne kahvila perustetaan, kuinka pysyvästä kahvilatoiminnasta on kyse?
  • Minkälaisia edullisia tiloja löytyy kahvilalle?



TEHTÄVÄ 2

RYTMI
(kesto arviolta 2-3 tuntia, yksilötehtävä)
 
Ideoi tila- tai ympäristötaideteos, joka kuvastaa rytmiä.
  • Visuaalinen rytmi on koossapitävä voima, joka yhdistää sommitelman eri osat toisiinsa. Rytmi voi olla esimerkiksi sidottu, vapaa, makaaninen, dynaaminen, monotoninen, vaihteleva, jännitteinen, tasapainoinen, kaoottinen. Minkälainen rytmi sopii parhaiten juuri teidän kahvilaan? Lisätietoa sommittelusta, muodosta ja tilasta: Kuvataide, visuaalisen kulttuurin käsikirja, s. 186-197.
  • Teos voi olla seinämaalaus, kolmiulotteinen veisto tai vaikka sanoihin ja merkkeihin perustuva käsitetaiteellinen teos. Se voi olla maahan tai puuhun tehty teos. Teos voi ympäröidä katsojan, sen sisälle voi mennä tai sitä voi kiertää.
  • Ehkä jo tiedätte ryhmässä tulevan kahvilanne tarkan paikan, johon suunnittelet teoksen. Jos paikka on vielä päättämättä, voit itse keksiä vapaasti, missä se voisi olla.
  • Toteutustapana joko valokuvamuokkaus tai paikan päälle tehty teos. Ideoita voi tehdä useita, jos aika riittää.
Valokuvamuokkaus
  • Ota valokuva kahvilan paikasta.
  • Muokkaa kuvan päälle digitaalisesti suunnitelmasi tilataideteos.
  • Voit myös vaihtoehtoisesti tulostaa valokuvan ja hahmotella sen päälle luonnoksesi piirtämällä, maalaamalla tai kollaasitekniikalla.
Paikan päälle tehty teos
  • Rakenna teos valitsemaasi paikkaan  
  • Ota teoksesta valokuva


Pohtikaa kuvien äärellä tulevan musiikkikahvilan ulkonäköä: miten tila- ja ympäristötaide tuo uusia näkökulmia musiikkikahvilan visuaalisuuteen? Mitkä ideoista olisivat toteuttamiskelpoisia. Valitkaa joukosta muutama harkittavaksi, kun seuraavaksi aletaan sisustaa kahvilaa.



Tila- ja ympäristötaiteesta:
Käsitteillä käyttötaide tai soveltava taide viitataan usein käytännön tarkoituksia palvelevaan taiteeseen, josta esimerkkinä on taideteollisuuden tuotteet, mainosgrafiikka ja kirjan kuvitus. Tila- tai ympäristötaiteen sen sijaan ei tarvitse “palvella” mitään eikä olla käytännöllinen. Hyötynäkökulman sijaan sen keskiössä voi olla elämyksellisyys ja kokemuksellisuus. Se voi avata silmät huomaamaan tilassa olevia visuaalisia erityispiirteitä tai vaikka sosiaalisia asetelmia.Tila- ja ympäristötaideteoksen voi rakentaa yhtä lailla kaupunkiympäristöön, luonnonympäristöön kuin sisätilaan.  

Kiinnostava linkki: Street Art Utopia




Yläkuva: Kaisa Salmen toteuttama ympäristötaideteos Eduskuntatalon portailla vuonna 2007. Ympäristö- ja maataide voi herkästi tavoittaa paikkaan liittyvän tunnelman tai luoda siihen kontrastia.Gerberameri-ympäristötaideteos muuttui yhteisötaiteeksi, kun tapahtuman päätteeksi kaupunkilaiset hakivat kukat itselleen ja näin osallistuivat teoksen elämään. (kuva A.V.)

Alakuva: Luonnonmateriaaleista tehty, pienimuotoinen ympäristötaideteos Genius loci Vanhankaupunginkoskella Helsingissä. (taiteilijana Päivi Seiskari, kuva A.V.)